Nekretinine365 - krov nad glavom
Nekretnine
izbornik

kontakt  │  oglasi  │  program za aranžiranje  │  izračunavanje kredita  │  pojmovi │ RSS nekretnine

Blog
petak, veljača 23, 2007
Google SketchUp je besplatan program koji se pokazao izvrsnom crtačkom alatkom s kojom je skiciranje gotovo svega što vam padne na pamet pravi užitak. Naravno, iako je dan naglasak na jednostavnost, kako biste i sami maksimalno iskoristili sve mogućnosti koje SketchUp nudi, trebat ćete se potruditi i uložiti nešto vremena na upoznavanje osnovnih alata, kontrola i njihovog principa funkcioniranja. Na svu sreću, dostupan je niz raznih animiranih tutoriala i vježbi uz čiju biste pomoć vrlo brzo trebali ovladati SketchUpom.

SketchUp će vas voditi dok izvlačite linije, lukove, četverokute ili krugove (kojima je vrlo jednostavno dodati treću dimenziju). To zapravo znači da će SketchUp, dok crtate, pronalaziti krajnje točke i sjecišta omogućujući da lakše procijenite je li ono što crtate doista oblik koji želite postići, ali i međuodnose raznih objekata i nacrtanih ploha. Dakako, tu je i niz alatki za mjerenja s kojima je moguće prilično precizno odrediti dimenzije objekta koji crtate.

Gotovo svakoj plohi koju nacrtate moguće je dodati treću dimenziju i tamo samo jednostavnim povlačenjem ili guranjem (na primjer, moguće je unutar zidova kuće doslovce gurnuti prozor dublje, nakon što ste samo nacrtali okvir na površini okomitog zida), podesiti krovišta ili izraditi stepenište. Iz toga je, zapravo, jasno kako je SketchUp ponajviše namijenjen skiciranju kuća i sličnih objekata. Međutim, uz nešto volje i mašte, moguće je postići mnogo više.

Naravno, na službenim stranicama Google SketchUp-a pronaći ćete i niz raznih dodatnih već gotovih komponenti koje vrlo jednostavno možete ubaciti i izmjenjivati onako kako vam to odgovara.

Ugodno nas je iznenadila i mogućnost preciznog određivanja sjena što je vrlo važno ako želite postići što veću razinu realizma. Moguće je podesiti svjetlost dinamički, čak i odrediti točno vrijeme, mjesec i dan kako bi prikaz objekta u virtualnom prostoru bio što vjerniji. Kada smo već koje vjernosti prikaza, SketchUp je oboružan raznih teksturama i materijalima s kojima prazne zidove interijera ili eksterijera (i ostale objekte) možete učiniti mnogo realnijim i to jednostavnim klikom na površinu na koju želite primijeniti određenu teksturu.

Jedna od zgodnih mogućnosti jest i kreiranje geokodiranog doma. Drugim riječima, moguće je iskoristiti mape iz Google Eartha (morate ga imati instaliranog kako bi ovo funkcioniralo) kako biste nacrtali svoj objekt u još "realnijem" okruženju i na kraju ga podijeliti s drugima. Osim toga, tu je i 3D Warehouse uz čiju ćete pomoć lako moći preuzeti objekte koji su napravili drugi korisnici, ali i podijeliti svoje.

Bilo kako bilo, za jedan besplatna alat, Google SketchUp je iznimno moćan. Štoviše, što ćete dublje zadirati ispod površine to ćete više toga otkrivati, ali će time i sam rad biti kompleksniji i kompliciraniji. Stoga se isprva držite osnova, prođite ponuđene tutoriale, instalirajte svu dodatnu opremu i - uživajte u crtanju.

nekretnine nekretnine hrvatska
nekretnine hrvatska nekretnine hrvatska
nekretnine365 @ 16:16 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
opis bloga
Savjetujemo kako kupiti, iznajmiti, unajmiti i prodati nekretnine. Ako imate Vi nekakav savjet za druge, ugodno ili neugodno iskustvo u trgovini nekretninama i slično, slobodno nas kontaktirajte na mail i Vaš tekst ćemo objaviti.
 
Index.hr
Nema zapisa.